adhd-entrepreneur

ADHD en Ondernemerschap

Regelmatig begeleid ik ondernemers met AD(H)D naar krachtige resultaten zowel in hun persoonlijk als zakelijk leven. Bij aanvang van de begeleiding hebben ze nog zo hun bedenkingen bij het leven met ADHD en meestal zijn ze wel ergens stevig tegenaan gebotst in hun professionele en relationele leven. Maar als ze eenmaal op de juiste plek zitten (en dat betekent dikwijls een eigen zaak), en zich helemaal kunnen richten op iets wat ze écht interessant vinden, dan zijn ze vertrokken en niet meer te stuiten. Zaak is wel om uit de greep van de valkuilen te blijven.

Wat hebben Richard Branson (Virgin)en Ingvar Kamprad (Ikea) gemeen? Ze hebben (of hadden) ADHD. En het minste wat je kaan zeggen is dat ze succesvol in hun zaak zijn (of waren).

Ben je hyperactief? Kun je moeilijk stilzitten? Ben je creatief en heb je een groot doorzettingsvermogen? Dan is een eigen bedrijf wellicht een goed idee. Sterker nog: de kans dat je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, is met kenmerken van ADHD behoorlijk groot blijkt uit degelijk onderzoek.

Mensen met AD(H)D hebben vaak een groot doorzettingsvermogen. Met de nodige concentratieproblemen hebben ze het op school misschien niet altijd even gemakkelijk gehad. Daarmee om leren gaan, dat vraagt veel doorzettingsvermogen. En een andere nuttige eigenschap is inventiviteit: Op het moment dat je ergens niet goed in bent, maar toch graag wil slagen, ga je vanzelf op zoek naar andere manieren om je doel te bereiken.

Anderzijds, wanneer je naar de statistieken kijkt van mensen met ADHD zie je dat het percentage met een burn-out, scheidingen, drugsproblematiek en werkloosheid stevig hoger is. Dit geldt overigens niet alleen voor mensen met ADHD, maar ook voor mensen met autisme.

Daarom dat het zo belangrijk is dat de energie van mensen met ADHD gekanaliseerd wordt, of zoals sommigen zeggen dat hun gejaagdheid gekanaliseerd wordt. Als ze op de juiste plek zitten, en zich helemaal kunnen richten op onderwerpen die ze écht interessant vinden, dan is het ook gemakkelijker zich te focussen

Eerst lees je een overzicht van de voornaamste voordelen en valkuilen voor ondernemers met ADHD als kenmerk en daarna concrete adviezen hoe met de valkuilen om te gaan.

VOORDELEN

 • Energiek
 • Creatief
 • Impulsief
 • Doorzettingsvermogen (niet voor iedereen)
 • Snel verbanden zien
 • Problemen inzichtelijk oplossen

VALKUILEN

 • Moeite met het afronden van projecten (op het werk)
 • Snel verveeld en makkelijk afgeleid
 • Behoefte aan spanning, afwisseling, ‘adrenaline’
 • Ongeduldig en rusteloos
 • Chaos in het hoofd en dus ook in het werk
 • Moeite om te focussen, omdat er tig dingen tegelijk gebeuren
 • Moeite met het uitvoeren van plannen en het organiseren van de eigen tijd
 • Zaken op het allerlaatste moment doen

ADVIEZEN

Hier een aantal adviezen die je kunnen helpen om als ondernemer met ADHD succesvol te zijn:

 • Zorg voor structuur in je dagen. Bijvoorbeeld door vaste slaap- en eettijden, vaste werkdagen, sportactiviteiten en behandeling. Vraag hierbij hulp aan anderen, want alleen is dit soms lastig om te doen. Een paar dagen lukt het je misschien nog wel, maar niet drie maanden. En je hebt echt wel drie maanden nodig om van je nieuwe gedrag onbewust automatisch gedrag te laten worden. Discipline kan ook als vrijheid worden ervaren, terwijl je misschien juist denkt dat kwijt te raken als je structuur aanbrengt in je leven. Het geeft rust in je hoofd en dat zorgt voor een vrijer gevoel.
 •  Mensen met ADHD zijn doorgaans niet goed in het maken van een planning en stellen vaak taken uit. Koop daarom bijvoorbeeld een whiteboard of krijtbord voor op kantoor of in huis. Op het bord kun je opschrijven welke klussen je de komende dagen moet doen en wat de deadline hierbij is.
 • Richt de werkplek zo in dat je niet snel afgeleid raakt.
 • Weet je sterke punten. Als je gebruik maakt van je sterke punten en je mindere sterke punten kunt uitbesteden maak je gebruik van veel flow-ervaringen en voorkom je negatieve energie. Denk er bijvoorbeeld aan om je administratie uit te besteden, zodat je meer tijd hebt voor de creatieve processen of netwerken. Dit zijn zaken waar je juist heel goed in bent.
 • Neem op tijd pauze. Met ADHD heb je veel energie en zit je snel, zeker als ondernemer, in een superfocus. Dat betekent dat je op bepaalde momenten moeilijk te stoppen bent en hierin vergeet wat goed voor je is: te laat naar bed, vergeten te eten, te gespannen lichaamshouding, vergeten te sporten etc. Denk er eens aan om in blokken te werken. Zet een timer en neem bewust pauze.
 • Evalueer op vaste tijden in de week. Met ADHD ben je creatief en impulsief. Dit kan heel productief zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je teveel met details bezig bent en de grote lijnen uit het oog verliest. Het gevaar hierbij is dat je teveel energie verliest. Denk er eens aan om op een vast moment van de week te evalueren of je nog bezig bent in een gewenst proces of dat je teveel met randzaken bezig bent. Dit kan met een coach, maar ook met een collega die meer van de grote lijnen is. Schrijf je creatieve invallen gedurende de week op een vaste plek in plaats van er direct mee aan de slag te gaan en pak ze erbij op het moment van evalueren.

Ik hoop dat dit artikel je geïnspireerd heeft.

Ik sta tot je beschikking om je aan te moedigen en te begeleiden naar nog hogere niveaus van leiderschap, succes en vrijheid. Heb vertrouwen.

Uit ervaring weet ik dat een kennismakingsgesprek altijd bijzonder waardevol is. Als jij mooie ambities hebt, zou ik het fijn vinden om een keer met elkaar hierover te spreken (telefonisch of live).

Vriendelijke groet,

Peter 

Foto Peter Kupers

 

 

 

Mis het volgende artikel niet!

 1. Volg ons op Twitter voor interessante links en extra tips.
 2. Like onze Facebookpagina
 3. Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Met dank aan Enrico De Krijger voor inspiratie m.b.t. enkele adviezen.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailDeel deze inspiratie!