Blog Post

Kraak de code van je reptielenbrein: praktische adviezen

Peter Kupers - mrt. 03, 2016

 

Herken je dat, zo onder invloed zijn van je eigen mind dat je geen verandering meer aandurft? Lees hoe je kan omgaan met het reptielenbrein in jou dat alles steeds maar bij het oude wil houden en je afhoudt van de verandering die je diep in jezelf toch wil maken. In dit artikel geef ik je praktische ADVIEZEN die je hiermee op weg zetten . Adviezen die als je ze toepast je gaandeweg uit de cirkel van impasse halen en je in een rechte lijn naar jouw doel zetten!

 

Luister je liever dan te lezen, beluister dan deze blog op d e Podcast . Hoe? Klik hier .

 

Eerst vertel ik jullie een verhaal over Eric , een vriend van me die onlangs nieuwe buren kreeg. Deze buren hadden een buldog. Iedere dag bij zijn thuiskomst zat deze gevaarlijk uitziende en grommende buldog hem op de hielen. Eric probeerde van alles om hem te ontwijken. Tevergeefs, luid blaffend en grommend kwam de hond iedere avond uit het niets opgedoken en rende weer achter hem aan, waarop Eric iedere keer weer voor zijn leven rende. Tot hij op een dag helemaal moegetergd het opgaf en zich omdraaide met de intentie het monster te trotseren. En pas toen zag hij dat die hond geen énkele tand meer in zijn mond had…! Op dat moment realiseerde Eric zich dat hij iedere dag voor zijn eigen angst op de loop was gegaan en moest er eens hard mee lachen.

 

Zo rennen de meeste mensen weg van iets dat in werkelijkheid geen tanden heeft. We zijn zo briljant om ons dit steeds zelf aan te praten. Allemaal kennen we wel een voorbeeld uit ons eigen leven. Het is dit soort illusies die ons ook weerhouden van ons ware potentieel te leven. De reden dat de meeste mensen niet hun

 

Het is dit soort illusies die ons ook weerhouden van ons ware potentieel te leven. De reden dat de meeste mensen niet hun ware potentieel leven en niet de dingen doen die ze echt graag zouden willen doen, is vanwege de angst , of met andere woorden valse verwachtingen voor waar aannemen. Zovele mensen blijven verstrikt in hun angst en blijven in een cirkel rondlopen.

 

Kiezen voor meer emotioneel comfort op korte termijn betekent dikwijls meer frustratie op langere termijn. De reden waarom iemand niet voor groei kiest is doorgaans omwille van het feit dat er angst is. Angst om zich oncomfortabel te voelen in het uitvoeren van wat iemand door de blokkade heen laat breken. Men blijft dan opgesloten in een innerlijk gesprek met de eigen mind, een gesprek met dat deel van de hersenen dat we het reptielenbrein noemen. Reptielenbrein? Ik leg het je verderop uit.

 

Bij tijden heb ikzelf ook zo’n grommende maar tandeloze buldog achter me aan lopen. Ik weet hoe ik daarmee moet omgaan, nl. een bypass rondom mijn reptielenbrein maken. Deze bypass zorgt ervoor dat angst geen bepalende invloed heeft op de acties die ik wil doen om mijn zieleplan verder te verwezenlijken. En steeds als ik weer een barrière ben gepasseerd (en dat zijn er al heel wat), is iedere cel in me blij dat ik de stap heb gezet. En geloof me vrij, ik roep daar ook geregeld hulp voor in, want dat werkt!

 

Vooraleer ik je tips geef om het beste uit je brein en dus uit jezelf te halen is het handig om op zijn minst iets te weten over hoe je brein werkt.

 

Hoe werkt jouw reptielenbrein?

 

Diep in de hersenen zit het oudste brein dat we gemeenschappelijk hebben met alle zoogdieren en reptielen. Hier zitten o.a de overlevingsinstincten . Zodra je in gevaar bent springt dat systeem in de overlevingsstand en ga je over tot vechten, vluchten of bevriezen. Je lichaam wil namelijk voorkomen dat het (emotionele) pijn voelt en reageert instinctief om dit te voorkomen. Dit heeft zo zijn voordelen.

 

Enig nadeel is dat het denkt ook te moeten beschermen wie wij denken te zijn . Zo geloofde Eric van het verhaal hierboven dat hij in gevaar was met die hond, hij probeerde van alles maar niets werkte. Zich zomaar omdraaien was een aanval op wie hij dacht te zijn en daarom duurde het zolang vooraleer hij dat ook echt deed en het probleem zich stante pede oploste.

 

Dit deel van je hersenen, het meest geavanceerde security systeem ter wereld , is vanaf het begin gecreëerd om stokken in de wielen te steken wanneer je acties onderneemt die je nog niet eerder hebt gedaan. Het wil immers alles bij het oude houden en huivert van verandering. Het beschermt je tegen alles wat zich buiten jouw comfortzone bevindt. Het geeft er eerder de voorkeur aan dat je in een gouden kooi blijft, dan dat je een nieuwe toekomst creëert. Een toekomst met meer liefde, plezier en jezelf zijn.

 

Hoe kan je dan ontsnappen aan het leven op de automatische piloot ? Hoe kan je omgaan met dat stuk in jou wat alles bij het oude wil houden en echt te doen wat er nodig is om goede veranderingen in je leven te brengen?

 

Hier zijn vier adviezen die effectief zijn gebleken .

 

1. Bewustwording

Je kan een verschil maken door de respons van jouw reptielenbrein (of laten we het de saboteur noemen) te herkennen, te begrijpen én te accepteren.

Leer over hoe je geest functioneert (door het lezen van artikelen zoals deze) en word je bewust van hoe je ‘re-ageert’ in stressvolle en gespannen situaties. Jezelf leren kennen op deze manier laat je toe om gaandeweg uit het drama te stappen in de rol van de waarnemer. Denk aan het verhaal van Eric hierboven. Als waarnemer is het mogelijk om acties en gedachten te kiezen die je dienen in plaats van je te laten kapen door jouw oude manieren van reageren.

2. Keuze

Je hebt steeds een keuze: een keuze voor groei of een keuze voor comfort. Of je dealt met de angst en maakt jezelf groter dan de uitdaging en creëert groei . Of, je dealt niet met de angst en laat de omstandigheden groter worden dan de angst en je krimpt en stagneert .

3. Heb een doel, heb een missie, heb een visie

Dit vertelt je vervolgens welke de volgende stap is om te zetten. Eenmaal als je je waarom kent, dan begint het hoe zich vanzelf te tonen. Geen idee welk je doel en missie is? Laat je bijstaan door een professional die je helpt het uit jouw onderbewustzijn op te halen. Dat scheelt flink wat levenstijd ! Je zal zelf in staat zijn om het script van jouw leven te herschrijven door trouw te worden aan de roeping van je ziel.

4. Creëer een opbouwend gesprek in je hoofd

 

Wanneer negatieve gedachten in je opkomen, vraag je dan af of deze je dienen of niet. Zo niet, geef er geen aandacht meer aan. Nog sterker, draai ze om door jezelf door middel van opbouwende en verklarende woorden tot werkelijkheid te spreken.

 

Ik geef je een voorbeeld . Stel je zegt steeds tegen jezelf: “ Ik heb niet genoeg tijd om te doen wat ik wil doen ”. Dan verklaar je steeds aan jezelf: “ ik heb niet tijd genoeg om te doen wat ik moet doen ”. Dit is een verklaring die creëert dat je in de cirkel blijft zitten van dat er niet genoeg tijd is. Verklaar aan jezelf dat er meer dan tijd genoeg is en dat je in de tijd die je hebt zo efficiënt mogelijk bent en dat je zo doelgericht werkt dat de tijd letterlijk ‘gecrusht’ wordt. Het reptielbrein kickt dan wel in maar laat het maar doen.

 

Dit zal ervoor zorgen dat je alerter bent, aanwezig in het ‘nu’ met minder stress en met directe toegang tot je vermogens. Je komt dan namelijk in de alfa staat terecht. In de Alfa-staat put je uit jouw bron van creativiteit die net beneden je waakbewustzijn ligt. Het is de poort naar de diepere staten van jouw bewustzijn. En dán kom je in een volgende stap uit bij de voordelen van trance en hypnotherapie waar we met de delta-staat werken. Een staat waarin de saboteur in je niet aanwezig kan zijn.

 

Heb je persoonlijke begeleiding nodig om te zien wat je nu nog niet ziet en om te doen wat je nu nog niet voor mogelijk houdt ? Bel me dan even op of stuur een persoonlijk bericht naar info@peterkupers.be  

 

Klik hier voor meer informatie over de praktijk en het aanbod .

 

Vriendelijke groet,

 

Peter

 


 

Deel deze blogpost op jouw sociale media

Never miss a post?

Share by: